22.10.2019

Din Görevlisinin Yol Haritası: “Tecrübe Paylaşımı”

Diyanet İşleri Başkanlığınca, cami hizmetlerinin verimliliğini artırmak ve örnek projelerin paylaşılarak yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla uygulamaya koyduğu “Tecrübe Paylaşımı Toplantısı” İlimizde gerçekleştirildi.

Muhammedül Emin Kız Kur’an Kursu Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak; Diyanet İşleri Başkanlığından Diyanet İşleri Uzmanı Fatih Yıldız, İstanbul’dan İmam-Hatip Mahmut Eroğlu, Osmaniye’den İmam-Hatip Adem Yıldır ve Kahramanmaraş’tan Müezzin-Kayyım Etem Andırınlı katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Cami ve Hayat” konulu sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Programın moderatörlüğünü yapan Diyanet İşleri Uzmanı Fatih Yıldız, Tecrübe Paylaşımı Toplantıları hakkında bilgi verdi. Yıldız açılış konuşmasında şunları kaydetti:

“Tecrübe Paylaşımı Toplantıları, Diyanet İşleri Başkanlığımızca 2012 yılından bu yana uygulanan bir projedir. Sizin gibi kıymetli hocalarımız gibi ülkemizin dört bir yanında görev yapan ve projeleriyle, çalışmalarıyla, örnekliğiyle, mesleki yeterliliğiyle ve gayreti ile ön plana çıkmış her yıl yaklaşık 40-50 civarında görevlilerimiz tespit edilip Başkanlığımıza davet edildi ve onlarla birlikte bazı çalıştaylar düzenlendi. O yıldan bu yana düzenlenen çalıştaylara 293 görevlimiz katıldı. Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle de şimdiye kadar, 81 il ve 651 ilçemizde bu Tecrübe Paylaşımı Toplantılarını gerçekleştirdik. Bu yıl da 12 ilimizde ve 102 ilçemizde 23 cami görevlimizle birlikte bu toplantılar düzenleniyor. Bunlardan birisini de sizlerle birlikte, Niğde’de gerçekleştirdik.

Kıymetli hocalarım, her birinizin kendi camisinde, mahallesinde veya köyünde birbirinden güzel projeleri, çalışmaları ve faaliyetleri vardır bunda hiç şüphemiz yok. Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanları olarak, din görevlileri olarak bizler, insanımızın doğumundan ölümüne kadar her zaman ve her yerde onların hizmetine koşuyoruz. Bizler her zaman hayatın içindeyiz ve bu örnekliğimizi göreve yeni başlayan hocalarımızla, din görevlisi kardeşlerimizle paylaşmak için bu Tecrübe Paylaşımı Toplantılarını düzenliyoruz.

Sizlere görev yaptığım bir yerdeki anılarımdan birisini kısaca anlatayım. Üç yıla yakın imamlık tecrübemiz oldu ve bu zaman zarfında çok büyük tecrübeler yaşadık. Her konuda istifade ettiğim Hasan hocamızdan bahsedeyim. Hocamız o köyün sadece imamı değil aynı zamanda köyün ileri geleni, köyde sözü dinlenen birisi. Ben Hasan hoca da şunu gördüm; adamcağız ilerleyen yaşına, aksayan ayağına rağmen köydeki cenazesinden tutun da düğününe varıncaya kadar her işlerinde yanlarında duruyor, onlarla hayatı paylaşıyordu. Ben de bir imam olarak bunları müşahede ettim ve Hasan hocamızın tecrübelerinden çok istifade ettim.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak sizlerle birlikte birçok ortak projeler ve çalışmalar hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Başkanlığımızın, müftülüklerimizin ve görevlilerimizin hazırlamış olduğu örnek projeleri, faaliyetleri ve çalışmaları da Başkanlığımızın kurumsal web siteleri, sosyal medya hesapları ve resmi haber sitesi olan www.diyanethaber.com.tr den takip ediyorsunuz.

Ayrıca Diyanet TV’ de yayınlanan ve gördüğüm kadarıyla büyük bir çoğunluğunuzun da takip ettiği “Hayata Dokunanlar” ve “Gönül Doktoru” programları da, örnek proje ve çalışmaların sunulduğu programlar.  Bakınız bunlar birer örnek projelerdir. Başkanlık ve müftülükler olarak cami dışında yaptığımız hizmetlerin Aile ve Dini Rehberlik Bürolarından tutun da gençlik hizmetlerine, hastanelerdeki manevi danışmanlık hizmetine, cezaevindeki hükümlü ve tutuklulara sunduğumuz hizmetlere varıncaya kadar din hizmeti sunulan her alanda yapılan faaliyetleri, farklı programlarda görebilirsiniz.

Biz din görevlileri; milli, manevi ve dini şuura sahip bir Müslüman olarak insanlara önder olmamız gerekir ve o yüzden hepimiz kendi mahallemizde, kendi yöremizde, kendi bölgemizde insanların derdi ile dertlenen, sevincini paylaşan birer rehber olmamız gerektiğini düşünüyor, hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Diyanet İşleri Uzmanı Fatih Yıldız’ın moderatörlüğünde panel şeklinde gerçekleştirilen programda;

İstanbul Eyüpsultan Hacı Osman Torun Camii İmam-Hatibi Mahmut Eroğlu; Minare gölgesinde nikâh, iftar programları, gençlere yönelik faaliyetleri, mahalle sakinlerine yönelik çalışmaları, radyo-tv programları, engellilere yönelik çalışmaları, sportif faaliyetleri, kardeş şehir kardeş cami vb. hazırladığı, gerçekleştirdiği ve devam eden proje ve çalışmaları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş Göksun Ulu Camii İmam Hatibi Etem Andırınlı ise, Kahramanmaraş’ta, mahalle sakinleri ve gençlere yönelik faaliyetlerinin yanı sıra, kurulan çadır kentte bulunan özellikle Romen vatandaşlara ve çocuklara yönelik gerçekleştirdiği ve devam eden proje ve çalışmaları hakkında detaylı sunum gerçekleştirdi.

Osmaniye Merkez Zafer Camii İmam-Hatibi Adem Yıldır da sunumunda, Osmaniye’de yürüttüğü projeleri, sosyal ve kültürel hizmetleri, mahalle sakinleri, gençler ve çocuklara yönelik gerçekleştirdiği ve devam eden proje ve çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi.

Tecrübe Paylaşımı Toplantıları; İlimiz Altunhisar, Bor ve Ulukışla İlçelerimizde görev yapan tüm cami görevlilerinin katılımıyla Bor İlçemizde; Niğde Merkez, Çamardı ve Çiftlik İlçelerimizde görev yapan tüm cami görevlilerinin katılımıyla da İlimizde gerçekleştirildi. Toplantıya başta İl Müftümüz Mehmet Sırrı Şık, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, şube müdürleri, vaizler ve cami görevlileri katıldı.

Yaklaşık iki saat süren ve ilgiyle takip edilen toplantı sonrası İl Müftümüz Mehmet Sırrı Şık’ı makamında ziyaret eden konuşmacılar, Diyanet İşleri Başkanlığın yürüttüğü çalışmalar ve projeler hakkında istişarede bulundular.