25.07.2016

ALTUNHİSAR TARİHİ

Eskiden beri önemli bir yerleşim yeri olan Altunhisar ; Selçuklu Devletinin kurucusu Kutalmış oğlu Süleyman Bey zamanında Konya ve Niğde illeri ile birlikte Türk topraklarına katılmıs olup, tarihte Anduğu ve Ortaköy adları ile anılmıştır. Anduğu Selçuklulardan sonra Niğde İli ile birlikte Karamanoğulları idaresine geçmiştir. Karamanoğlu İbrahim bey hükümdarlığında memleketi oğulları ve akrabaları arasında bölüştürürken Anduğu' yu İsmail Beye vermiştir. İlçe merkezinde Karamanoglu Yakup beye ait bir camii ve bu camiinin yani basinda halen halkin hizmetinde olan bir çesme bulunmaktadir. Önce Yildirim Beyazit, ikinci defada Fatih Sultan Mehmet zamaninda Osmanlilara geçmis olan Altunhisar'a bu tarihlerde Ortaköy de denilmektedir. Yakin zamana kadar kaza olan Ortaköy'ün adinin tekrar Andugu oldugu görülmektedir. 1732 yilindaki bir fermanla Seferi Hümayun için Nigde Sancagindan istenen 150 devenin % 5 i Andugu kazasi tarafindan verilmistir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde; “ Cilt 3 sayfa 191 ” Bor' dan Aksaray' a giderken geçtigi Ortaköy' den “Bir vasii ve maksuda ova olup, Bag,bahçe, mescit ile aheste mamur bir kazadir. Bu kariye' ye bagli 36 pare nahiye ve köyleri vardir” demistir. Çok eski bir tarihe sahip olan Altunhisar; 250 yil öncesinde Andugu vilayeti, 100 yil öncesinde ise kaza merkezidir. 1910 yilinda Belediye teskilatina kavusan Altunhisar 1928 yilinda Nahiye olmustur. 1956 yilinda; Ortaköy isminin güneydeki verimli Altindas ovasindan dolayi Altunhisar olarak degistigini görmekteyiz. Belde 3644 sayili Kanunla 1991 yilinda Ilçe statüsüne kavusmustur.