30.06.2022

Bir Yetime Aile Olmak

Niğde İl Müftülüğü tarafından, korunmaya muhtaç çocuklar konusuna dikkat çekmek, bu konudaki vicdani sorumluluğu hatırlatmak ve onların aile ortamında büyümelerine katkı sağlamak amacıyla “Bir Yetime Aile Olmak” projesi kapsamında Muhammedül Emin Kız Kur’an Kursu Konferans salonunda panel yapıldı.

Panelde konuşan Din Hizmetleri Uzmanı Mehmet Kaynar “Dini Referanslar Bağlamında Koruyucu Ailelik’ konulu sunum yaptı.

Mehmet Kaynar, “Kur’an-ı Kerim bakıma muhtaç olan tüm çocukları yetim kategorisinde değerlendirmiş ve ilk dönemlerde indirilen ayetlerle ilgili farkındalık oluşturulmuş, yetimlere ilgi gösterilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Aynı zamanda insanların yetimleri anlamaya, ilgi gösterilmeye davet edilmiş ve bununla birlikte mallarının korunup gözetilmesi istenmiştir.”

Bir elin iki parmağı gibi yakın olmak

Sevgili peygamberimiz (s.a.v) iki parmağını göstererek “Ben ve yetimi kollayan kişi, cennette böyle yan yanadır.” buyurmuştur. Allah Rasulününde bir yetim olduğuna değinen Kaynar, şöyle devam etti. “ Peygamber efendimiz daha doğmadan babasını, altı yaşında annesini, sekiz yaşında dedesini kaybetmiş ve amcası onu himayesine almıştır.”

Hem korudu Hem Korundu

Din Hizmetleri Uzmanı Kaynar, Peygamber Efendimiz küçükken nasıl korunduysa, kendisi de yetimleri öyle koruduğundan bahsetti. Efendimizin eşleri olan Hz Hatice, Ümmü Habibe ve Ümmü Seleme’nin ilk eşlerinden olan çocukların bakımını üstlenmiştir. Hatta kendisine dadılık yapan Ümmü Eymen’in oğlu Üsame’yi kendi torunlarından ayırmamıştır. Ayrıca Kur’a-ı Kerimde yetimler için topluma da sorumluluklar yüklediğini söyledi. “ Sana yetimleri de soruyorlar. De ki: Onların durumlarını iyileştirmek hayırlı bir iştir. Onlarla içli dışlı olursanız zaten onlar sizin kardeşlerinizdir”(Bakara 220)

Panelistlerden Aile ve Sosyal Hizmetler İl müdürlüğünden Sosyal Çalışmacı Selçuk Selim Bülbül de Koruyucu Ailelik hakkında bilgi verdi.

Tecrübe paylaşımının da bulunulduğu panelde, Niğde Tepe Bağları Camii İmam Hatibi Hasan Hüseyin Arısoy da tecrübelerini paylaştı.

Halka açık olarak yapılan panel soru cevap kısmıyla sona erdi.